Åsa Maria Kraft

Åsa Maria Kraft, född 1965, är bosatt i Lund. Hen debuterade 1997, med 4 Påhitt. 2005 utkom hens bok Bevis, som belönades med Sveriges Radios Lyrikpris 2006. Åsa Maria Krafts titlar rör sig i gränslandet mellan poesi och prosa.

 

 

 

 

 

Foto/copyright: Kennet Ruona

Alla dikter av Åsa Maria Kraft

Om inspelningen

”Podpoesi” från Åsa Maria Krafts album av Åsa Maria Kraft. Släppt: 2015.

Randfenomen

Margareta rider på pantern, för att ta sig in i draken. Över väven, in bland arken tar hen sig på slingriga vägar från trehundratal till medeltid till en nära framtid (2020-tal), där världens alla bin dött ut. Margareta av Antiokias, som enligt legenden tvingades strida mot djävulen i form av en drake. Tillsammans med gudinnan Kybele och helgonet som kallas bland annat Kümmernis och Débarras bildar Margareta i denna lyriska berättelse en triptyk om helgonlegender och den ständigt pågående förvandlingen, för ingen skepnad är fixerad, i varje puppa finns förutsättningen för en annan skapelse.

”Var är Margaretas själ under dessa eoner? Den sover i drakens buk, hoprullad runt sin kropps mittpunkt. Det skrivna kommer inte att redogöra för Margaretas sömn i drakens buk, inte heller för de århundraden som rullar förbi och bara uppfattas i spridda drömfragment, om än alls.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Podpoesi” från Åsa Maria Krafts album av Åsa Maria Kraft. Släppt: 2015.