Gabriel Itkes-Sznap

Gabriel Itkes-Sznap är född 1985 och bosatt i Stockholm. Han är doktorand i estetik vid Södertörns högskola och driver tillsammans med författaren Khashayar Naderehvandi poesiförlaget Lublin press. 2015 debuterade han med Tolvfingertal på Albert Bonniers förlag. Han har även översatt poeten Zubair Ahmeds diktsamling Floders stad som kommer ut på Modernista i juni 2018.

 

 

 

Foto/copyright: Khashayar Naderehvandi

Alla dikter av Gabriel Itkes-Sznap

Om inspelningen

”Tolvfingertal” från Tolvfingertal av Gabriel Itkez-Sznap. Släppt: 2015. Spår 9 789 100 145 859. Genre: Poesi.

Nyliberal ordlista

Vilka politiska beslut sanktioneras när människor mäts i volymer och sägs komma i strömmar? Vad gör det med oss när vi ska investera i våra barn och se till att ha plus på kärlekskontot? Vad gör det med vår trygghet på arbetet när vi omskrivs som anställningsbara?

Nyliberal ordlista är en politisk och poetisk stridsskrift som vill synliggöra hur den nyliberala ideologin förändrat språket och styr våra ordval.

Ordlistan varvas med nio texter skrivna av författare som reflekterar kring ords härkomst och mening och hur de används i dag. De riktar alla sökljuset mot de politiska beslut och moraliska ställningstaganden som sanktioneras genom språkliga förskjutningar.

Medverkande skribenter: Liban Abdule, Dimen Abdulla, Aase Berg, Athena Farrokhzad, Gabriel Itkes-Sznap, Mara Lee, Jila Mossaed, Felicia Mulinari och Suzanne Osten.

Redaktörer: Hanna Alvage, Elin Lilleman Eriksson och Saga Gärde.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Förvar” från Nyliberal ordlista av Gabriel Itkes Sznap. Släppt: 2018. Spår 1.

Tolvfingertal

I Gabriel Itkes-Sznaps debutdiktsamling Tolvfingertal anas konturerna av en våldsam familjeberättelse märkt av fördrivning och förlust. Det är en berättelse som rör sig oroligt kring sin egen omöjlighet, längs kanten av ett språk som hela tiden tycks spärrat, sönderfallande. Genom sina samtidigt granithårda och sinnligt böljande dikter apostroferar Tolvfingertal ett raserat kollektiv av kroppar och erfarenheter som både är det lyriska talets förutsättning och inneboende skada.

I sin dubblering av minne och poetiskt ögonblick, av mytisk ritual och politisk samtid, blir boken till ett tal vid en obeveklig avgrund, en poesi där historiens sår gnistrar vidöppna i varje vändning.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Tolvfingertal” från Tolvfingertal av Gabriel Itkez-Sznap. Släppt: 2015. Spår 9 789 100 145 859. Genre: Poesi.