Johannes Heldén

Johannes Heldén, född 1978, är konstnär, artist och författare. Han har sedan debuten 2003 med Burner gett ut tio diktsamlingar, tre skivor, fyra digitala textverk och bland annat varit med i utställningar på Bonniers Konsthall, Moderna Museet och Malmö Konstmuseum. Hösten 2012 publicerades det digitala projektet Evolution [www.textevolution.net, i samarbete med Håkan Jonson], en artificiell intelligens som analyserar Heldéns texter och kontinuerligt skapar ny poesi.

 

 

 

 

Copyright/fotograf: Sara Mac Key

 

Alla dikter av Johannes Heldén

Om inspelningen

”Ljus” från Ljus av Johannes Hellden. Släppt: 0. Spår 9 789 100 133 023. Genre: Poesi.

Ljus

Billyktornas sken lyser upp natten och visar en annan värld än den man förväntar sig se. Mellan raderna på boksidan vecklar något nytt ut sig. I den osäkrade platsen, det rörliga tillståndet mellan dag och natt, nu och då, kropp och artificiellt liv, fiktion och verklighet befinner sig Johannes Heldéns lyrik. I denna hans åttonde diktsamling fångar han in ett vemodigt landskap och ett tillstånd av stilla förundran: Är det så här det är? Är det så här det ser ut?

 

”det finns teorier om vart man tar vägen (men hemliga)

det belysta fältet 17 sekunder efteråt

 

vad dröjer kvar

västerhavet kontrollpanel ormbunkar”

”Johannes Heldén är en av dem jag håller högst av nu verksamma poeter. Han har hittills givit ut mer än femton diktverk. De är som angelägna men försenade rapporter från sonder han sänt ut längs de vägar där tiden är som mest instabil.”
Jonas Thente, Dagens Nyheter

 

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Ljus” från Ljus av Johannes Hellden. Släppt: 0. Spår 9 789 100 133 023. Genre: Poesi.