Lina Ekdahl

Lina Ekdahl är född 1964 och bor i Göteborg. Hennes poesi är översatt till en mängd språk, däribland tyska, ukrainska, makedonska och khmer. Hon skriver också dramatik och arbetar med radio. Hon har belönats med både Werner Aspenström-priset och Gustav Fröding-sällskapets lyrikpris. Sen 1984 har hon läst sina dikter för publik, på ett stort antal platser, runt om i och utanför Sverige.

Foto/Copyright: Emelie Asplund

Alla dikter av Lina Ekdahl

Om inspelningen

från DIKTSAMLING av Lina Ekdahl

DIKTSAMLING

Hur ser den fria människan ut. Hur gör vi här. Egentligen är vi socialdemokrater. Vi älskar ljuset. Idiot, skriker vi. Tillsammans är vi starka. Vi har fyra fingrar på varje hand och det skall ingen komma och ta ifrån oss. Är vi verkligen rätt, på rätt plats. Skall det vara så svårt att ta tassen och vinka till en syster. Tillsammans är vi starka. Du är snygg, Janne!

I sin sjätte diktsamling – betitlad just DIKTSAMLING – fortsätter Lina Ekdahl att kommentera samtiden på sitt oefterhärmliga vis: Med suveränt gehör för nutiden och samhället. Med ett förtvivlat och envist humör, under ständig uppmaning att stänga käften och inte leka med språket. Med sin alltid närvarande humor tar hon sig an begrepp som solidaritet, gemenskap, sanning, frihet, systerskap och friskvård. Det handlar om Sverige, människorna och den bärande länken. Inte sällan med en absurd blick för visionerna och den så kallade sanningen. Kritiken är vass och längtan allvarlig.

Lina Ekdahl har genom åren medverkat med dikter i såväl radio som i dagstidningar, tidskrifter och på teaterscenen. Några av dessa har också hittat sin givna plats i denna bok.

DIKTSAMLING utkommer den 3 maj 2012.

Inlästa dikter

Om inspelningen

från DIKTSAMLING av Lina Ekdahl