Aase Berg

Tim Ohlson profilbild By Tim Ohlson jan28,2016
Bild av Bengt Oberger från Wikipedia på Aase Berg på Bokmässan i Göteborg 2011 av

Aase Berg är en inflytelserik svensk poet, född 1967 och bosatt i Hälsingland och Stockholm. Hon gjorde sitt litterära genombrott 1997 med diktsamlingen ”Hos rådjur”. Hennes arbete präglas av en unik stil och djärva teman, ofta utforskande komplexa aspekter av mänsklig erfarenhet. Bergs bidrag till svensk poesi sträcker sig bortom hennes egna verk; hon är även en respekterad litteraturkritiker. Hennes litterära karriär har belönats med flera prestigefyllda utmärkelser, inklusive Aftonbladets litteraturpris och Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen.

Bergs poesi kännetecknas av dess råhet och emotionella djup. Genom sin konstnärliga resa har hon utforskat olika teman, från moderskap till mänsklig sårbarhet och relationer till naturen. Hennes verk, som inkluderar både diktsamlingar och kritiska essäer, har gjort ett bestående intryck i den svenska litterära världen.

Bibliografi:

  • 1997 – Hos rådjur
    • 2008 – With Deer (engelska)
  • 1999 – Mörk materia
  • dikttrilogi om moderskap:
    • 2002 – Forsla fett
    • 2005 – Uppland
    • 2007 – Loss
  • 2005 – Remainland: Selected Poems of Aase Berg (engelska)
  • 2009 – Uggla
  • 2009 – Människoätande människor i Märsta
  • 2011 – Liknöjd fauna
  • 2015 – Hackers
  • 2019 – Haggan 
  • 2021 – En uppblåst liten fittas memoarer
  • 2022 – Spöket : olyckligt kär i djur

Priser och utmärkelser:

  • 2002 – Stipendium ur Gerard Bonniers donationsfond
  • 2006 – Albert Bonniers stipendiefond för yngre och nyare författare
  • 2008 – Stipendium ur Lena Vendelfelts minnesfond
  • 2008 – NC Kaserpreis
  • 2011 – Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen
  • 2011 – Aftonbladets litteraturpris för Liknöjd fauna

Denna översikt över Aase Bergs liv och arbete belyser hennes betydelse som en av de mest framstående samtida poeterna i Sverige. Genom hennes poetiska uttryck och kritiska insatser har hon bidragit till att forma det litterära landskapet och inspirera kommande generationer av författare och poeter.

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *