Agnes Gerner

Tim Ohlson profilbild By Tim Ohlson feb3,2015

Agnes Miranda Elisabeth Gerner, född 2 oktober 1984, är en svensk poet och bibliotekarie som har gjort ett betydande avtryck i den svenska litterära världen. Gerner är uppvuxen i Stockholm och har en akademisk bakgrund inom litteraturvetenskap från Uppsala universitet, där hon skrev kandidat- och magisteruppsatser om den brittiske poeten Ted Hughes och hans intresse för djurvärlden och ekologi. Utöver sin litterära utbildning och passion, har Gerner även studerat i Bryssel och arbetat vid Kungliga biblioteket.

Gerner debuterade som poet i juli 2014 med diktsamlingen ”Skall” som utgavs av Albert Bonniers förlag. Denna diktsamling är en blandning av personlig sorgeprocess och en fördjupad, mystisk analogi om människan som ett djur bland andra djur. ”Skall” innehåller inspiration och illustrationer från äldre zoologisk litteratur, inklusive utdrag från Carl Peter Thunbergs ”Beskrivning på svenske djur”. Gerners djupa engagemang för djurrätt, som speglas i hennes arbete, har sina rötter i hennes långvariga vegetarianism och veganism.

Gerners bibliografi innehåller flera verk, inklusive:

  • ”Skall” (2014, Bonniers)
  • ”Sus” (2017, Bonniers)
  • ”Blad och öron” (2021, Pamflett)
  • ”Tulpaner” (2024)

För sina litterära insatser har Gerner mottagit flera priser och utmärkelser. Hon vann Katapultpriset 2015 för ”Skall”, ett pris instiftat av Sveriges Författarförbund för framstående skönlitterära debutanter. Samma år fick hon även Samfundet De Nios Julpris och var nominerad till Borås Tidnings debutantpris.

Gerner fortsätter att vara en inflytelserik röst inom svensk poesi, och hennes arbete belyser intressanta sammanflätningar mellan det personliga, det poetiska och det politiska.

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *