Åsa Maria Kraft

Åsa Maria Kraft, född 1965, är bosatt i Lund. Hon debuterade 1997 med 4 Påhitt. 2005 utkom hennes bok Bevis, som belönades med Sveriges Radios Lyrikpris 2006. Diktsamlingen Randfenomen (2015) tilldelades Gerard Bonniers Lyrikpris. 2018 är hon aktuell med boken Robotsand. Åsa Maria Krafts titlar rör sig i gränslandet mellan poesi och prosa.

 

Tidigare utgivning:

4 påhitt, 1997
Exlibris, 1998
Diktaten, 1999
Händerna lägger ner kransen, 2001
I ständig hög konversation mellan jungfrurs huvuden, det sker, 2003
Bevis, 2005
Permafrostens avtagande, 2007
Självpornografi, 2012
Randfenomen, 2015
Robotsand, 2018

 

 

 

Foto/copyright: Nille Leander

Alla dikter av Åsa Maria Kraft

Om inspelningen

”Podpoesi” från Åsa Maria Krafts album av Åsa Maria Kraft. Släppt: 2015.

Robotsand

Robotsand möts egyptiska paddeldockor avsedda att medfölja ner i graven och den nutida offerplats i Mexiko där föräldrar vars barn har gått bott hänger upp dockor i träden, liksom gnosticismens Hypsiphrone och moderna hemmasnickrade rondellhundar. Dockan som leksak och avbild, som representation för mänskligt liv är tankeväckande och fascinerande utgångspunkt för Åsa Maria Krafts diktsamling.

Inlästa dikter

Om inspelningen

Ur Robotsand av Åsa Maria Kraft. Släppt: 2018.

Randfenomen

Margareta rider på pantern, för att ta sig in i draken. Över väven, in bland arken tar hen sig på slingriga vägar från trehundratal till medeltid till en nära framtid (2020-tal), där världens alla bin dött ut. Margareta av Antiokias, som enligt legenden tvingades strida mot djävulen i form av en drake. Tillsammans med gudinnan Kybele och helgonet som kallas bland annat Kümmernis och Débarras bildar Margareta i denna lyriska berättelse en triptyk om helgonlegender och den ständigt pågående förvandlingen, för ingen skepnad är fixerad, i varje puppa finns förutsättningen för en annan skapelse.

”Var är Margaretas själ under dessa eoner? Den sover i drakens buk, hoprullad runt sin kropps mittpunkt. Det skrivna kommer inte att redogöra för Margaretas sömn i drakens buk, inte heller för de århundraden som rullar förbi och bara uppfattas i spridda drömfragment, om än alls.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Podpoesi” från Åsa Maria Krafts album av Åsa Maria Kraft. Släppt: 2015.