Copyright/Foto: Ulla Montan

Carolina Thorell

Carolina Thorell, född 1961, är uppvuxen i Sandviken. Hon är konstnär och utbildad på Grafikskolan i Stockholm. Hennes litterära debut skedde 1991 med diktsamlingen Blå trampoliner.

Därefter har hon givit ut Det alkemiska hjärtat (2002), Sången i sköldpaddshuset (2004) samt Matriser för ett landskap (2009) och Jungfrukällorna(2015).

Copyright/Foto: Ulla Montan

Alla dikter av Carolina Thorell

Om inspelningen

Från Matriser för ett landskap av Carolina Thorell

Jungfrukällorna

det här finns inte längre…

när jag var liten visste jag att det fanns ett ord som motstod varje försvinnande 

I upptakten till Carolina Thorells nya diktsamling samtalar Orfeus och Eurydike, om dödens ofrånkomlighet och språkets förutsättningar och konsekvenser. Detta samtal kommer sedan att färga in hela samlingen, där sorgen efter en älskad person är påtaglig. I en känslig och rikt nyanserad poesi förenar Carolina Thorell den sinnliga detaljen med en andlig dimension. Kring kallkällan och dess ansamlingar och utflöden finner texten sin grundläggande bild.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Del 1” från Jungfrukällorna av Carolina Thorell. Släppt: 2015. Spår 9 789 100 145 415. Genre: Poesi.

Matriser för ett landskap

I Matriser för ett landskap finns överraskande och igenkännliga bilder från vardagen men också ögonblick när föremålen, naturen och orden bär så starka känslor att de blir drömlika och översinnliga. Diktsamlingen utgår från sorgen efter författarens mammas död, men där finns också kärleken till ett barn och nyckeln till något nytt.

”Diktsamlingen är ett försök att samla möjliga mönster att bygga en ny tid av”, säger Carolina Thorell. ”Men man kan egentligen inte skriva poesi. Man kan bara peka på någonting.”

Inlästa dikter

Om inspelningen

Från Matriser för ett landskap av Carolina Thorell