Cecilia Hansson

Cecilia Hansson är poet, journalist och översättare från tyska. Hon debuterade som poet 2002 med den lyriska berättelsen Revbensdagar, morgnar. I samband med utgivningen av Au pair tillgängliggörs också hennes diktsamlingar igen, däribland Revbensdagar, morgnar, som är en lyrisk gestaltning av den första, jagupplösande förälskelsen.

Foto: Martin Vallin

Alla dikter av Cecilia Hansson

Om inspelningen

”Ur Revbensdagar, morgnar” från Diktsamlingar av Cecilia Hansson. Släppt: 2019. Spår 1. Genre: Poesi.

Au Pair

En kvinnlig poet mitt i livet skriver en bok om att som nittonåring arbeta som au pair i Wien och bli förälskad i sin tysklärare. En ungdomlig pinsamhet, ett ingenting i livets flöde? Eller?

Samma kvinna återvänder genom åren gång på gång till Wien – hon läser filosofi, blir översättare, skriver poesi och reportageböcker, gifter sig och får barn, men uppehåller sig hela tiden i tanken kring en plats, den plats i Wien där allting skedde – eller inte skedde. Vad är det som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet, blir nycklar till vår förståelse av oss själva och omvärlden?

Au pair är en memoar om besatthet. Cecilia Hansson går i närkamp med ett liv tills någonting äntligen ger vika. Det handlar om förhållandet mellan misslyckande, längtan och kreativitet, om att bli sig själv och att bli konstnär.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Ur Au Pair” från Au Paire av Cecilia Hansson. Släppt: 2019. Spår 1. Genre: Poesi.

Diktsamlingar

Denna volym samlar Cecilia Hanssons kritikerrosade tre första diktsamlingar.

Debutboken Revbensdagar, morgnar (2002) är en lyrisk berättelse om känslor så starka att de gränsar till patetiska. Berättelsens yttre ram utgörs av Wien. Här möts en man och en kvinna. Vilka de är och hur de har träffats är oväsentligt. Bara det som uppstår mellan dem betyder något.

Tänj min hud. En förvandling (2005) är en lek med Franz Kafkas Förvandlingen, och kretsar kring en ung kvinnas utveckling, frigörelse och lust. En morgon när jaget i Tänj min hud. En förvandling vaknar upp är ingenting som det varit. Kroppen i flickrumssängen är full av växtlighet, spricksår och läckor.

Spegelsken (2008) är en bok om viljan att få vara den man är. Men också om att kallas fulast i stan, väljas sist på gympan, och om fönsterrutorna som en dag ska krossas. Spegelsken utspelas i ett drömlikt nittonhundraåttiotal, i en småstad som kunde vara din.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Ur Revbensdagar, morgnar” från Diktsamlingar av Cecilia Hansson. Släppt: 2019. Spår 1. Genre: Poesi.