Eva Runefelt Copyright/fotograf Caroline Andersson

Eva Runefelt

Eva Runefelt är en av de allra främsta lyrikerna i den generation som framträdde på 70-talet. Hon debuterade dock med romanen I Svackan men har sedan dess renodlat lyriken. Efter åtta års uppehåll återkom Eva Runefelt med novellsamlingen Hejdad tid. I sina diktsamlingar som utkommit med långa mellanrum har hon sökt fånga ett möjligt livsalternativ med hjälp av ett personligt diktspråk. För sin diktsamling Minnesburen är Runefelt nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

 

 

 

 

 

 

Copyright/fotograf: Caroline Andersson

Alla dikter av Eva Runefelt

Om inspelningen

”Yellow” från Minnesburen av Eva Runefelt. Släppt: 0. Spår 9 789 100 137 205. Genre: Poesi.

Minnesburen

Eva Runefelt Copyright/formgivare Malin Westman

Minnesburen är en lyrisk självbiografi. Det är en berättelse på prosa och poesi, en skildring av hur en flicka växer upp till kvinna och ofta känner sig ensam och rädd. Men om hon känner sig bunden i sitt liv är hon å andra sidan fullkomligt fri i sin upplevelse av orden och färgerna. Det kallas synestesi, det neurologiska tillstånd där fler sinnen är sammankopplade, så att man kan höra färger och se ljud. Aldrig har det uttryckts vackrare, mer fantasifullt och med större skärpa än här:

”Yellow. Ljudet rinner. Vi säger det. Alla säger yellow och ljudet hummar i klassrummets mörker. Yell-ow. Ljudet går i huden som en rodnad. Jag är i yellow. Magister Alexandersson berömmer oss, glosan är mjukare än doften av mamma. Jag är i yellow, det känns som i gungan, just då man faller från högst upp och hisnar i en böj ned genom luften, allting är ett pulver, människor, jag, husfasader, rosenrabatter. Det är yellow jag är i yellow jag är yellow.”

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Yellow” från Minnesburen av Eva Runefelt. Släppt: 0. Spår 9 789 100 137 205. Genre: Poesi.