Gunnar Harding Copyright/fotograf: Moona Björklund

Gunnar Harding

Gunnar Harding debuterade 1967 med diktsamlingen Lokomotivet som frös fast. Hans poetiska produktion omfattar ett femtontal böcker, och han har kallats ”en fri, odogmatisk modernist, med stark strävan till bildskapande i dikten”. Förutom beatpoeter, franska modernister och ryska futurister kan ytterligare två intresseområden urskiljas i Gunnar Hardings författarskap: den engelska romantiken och jazz.

Gunnar Harding har även ett förflutet som kritiker och som redaktör för kulturtidskrifterna Lyrikvännen och Artes, och han är ledamot i Samfundet De Nio. 2004 mottog han Sveriges Radios lyrikpris för sin diktsamling Det brinnande barnet. 2011 tilldelades han Doblougska priset, som delas ut av Svenska Akademien.

Läs mer om Gunnar Harding

Copyright/foto: Moona Björklund

Alla dikter av Gunnar Harding

Om inspelningen

Från Dikter 1965–2003 av Gunnar Harding.

Jag hör Amerika sjunga

På försättsbladet till den första upplagan av Leaves of Grass, 1855, avbildas Walt Whitman med ena handen i byxfickan, hatten lite vårdslöst på sned och arbetarblusen uppknäppt så att undertröjan skymtar fram. Han ville uppenbarligen framstå så – som han uttryckte det – som ”en av de råbarkade”. Med Leaves of Grass chockerade och förbryllade han sin samtid. Få var redo att ta till sig denna våldsamma frigörelse från den europeiska verskonsten och acceptera en frispråkig dikt som hyllade den nya världen på ett knotigt och grovt språk där högt och lågt blandades, eller snarare kolliderade. I hela sitt liv skulle Whitman ge ut nya bearbetade och utvidgade versioner av boken; i den så kallade ”dödsbäddsupplagan” från 1892 hade den första upplagans tolv dikter utökats till 383.

Det är dessa ”definitiva” versioner av dikterna som Gunnar Harding utgått från i sina tolkningar och det är ur dessa 383 dikter han har gjort det urval som utgör Jag hör Amerika sjunga.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”ur En sång om den snurrande jorden” från Jag hör Amerika Sjunga av Gunnar Harding / Walt Whitman. Släppt: 2019. Spår 1. Genre: Poesi.

Från vinter till vinter

Gunnar Hardings tjugonde diktsamling sedan debuten 1967 heter Från vinter till vinter. Från mörker och kyla till mörker och kyla. Det har alltid funnits en svärta i hens dikt, som har tämjts med perfektion, med uppsluppenhet och lätthet i uttrycket. En poesins Charlie Chaplin.
En personlig poet har hen alltid varit, inte minst genom sin karaktäristiska stil. Men här sliter Gunnar Harding nästan demonstrativt av sig alla skyddande masker, alla försök till kurragömma. Ålder kryper inpå. Kärlek torkar in. Staden mullrar ända in i lägenheten där stillheten inte infinner sig. Ord söker sig tillbaka. Ord från det förflutna. Allt som slagit ut i grönska kommer att ”dränkas i ett hav av löv”. Men det är också den mörkare glädjen som sveper in i samlingen, inte bara åldrandets fimbulvinter. Gunnar Harding har doppat penseln och pennan i järnvitriol och galläpple och det känns på smaken.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Sommartåget” från Från vinter till vinter av Gunnar Harding. Släppt: 2015. Spår 9 789 146 228 165. Genre: Poesi.

Innerstad

Innerstad är den tjugonde i ordningen av Gunnar Hardings diktsamlingar. Här är kärleken, drömmarna och döden grundteman. Samtidigt utgörs den av ett slags flanörpoesi. Poeten vandrar kring i Stockholms centrala delar, iakttar och noterar. Då och då öppnar sig staden till ett inre landskap, men den allvarliga tematiken kan också lysas upp av en mild humor.

Inlästa dikter

Om inspelningen

Från Innerstad av Gunnar Harding.