Ida Börjel

Tim Ohlson profilbild By Tim Ohlson feb19,2015
Bild på Ida Börjel från prisutdelningen av Augustpriset October 2014

Ida Börjel, född 23 mars 1975 i Lund, är en framstående svensk poet och översättare, känd för sitt djupgående arbete som granskar och skildrar samhälleliga förhållanden i relation till olika former av auktoritärt språkbruk. Hon har vunnit flera priser för sina böcker, som omfattar titlar som ”Skåneradio” (Radio Scania; OEI, 2011), ”Konsumentköplagen: juris lyrik” (The Consumers Purchase Act: Juridical Lyricisms; OEI, 2011) och ”Ma” (Albert Bonnier, 2018). Börjel har också utmärkt sig genom att publicera ”Miximum Ca’ Canny: The Sabotage Manuals” (Commune Editions, 2016), översatt av Jennifer Hayashida, och hennes senaste bok ”Arvodet: Marginalintäkten” (The Fee: The Marginal Revenue; Anti, 2020), som tar upp ekonomiskt språk och det tankesätt som påverkar våra liv. Hennes verk har översatts till över tjugo språk, vilket vittnar om hennes breda internationella genomslagskraft och erkännande.

Börjel är en poet som ständigt utforskar och utmanar gränserna för poesiens möjligheter, och genom hennes verk kan man få en djupare förståelse för samtida språk och samhällsförhållanden. Hennes förmåga att väva samman konceptuell poesi med aktuella och relevanta teman gör henne till en viktig röst i den samtida litterära världen.

Bibliografi:

  • ”Sond” (2004)
  • ”Skåneradio” (2006)
  • ”Konsumentköplagen : juris lyrik” (2008)
  • ”Ma” (2014)
  • ”Böcker I-III (Sond, Skåneradio och Konsumentköplagen: juris lyrik)” (2020)
  • ”Arvodet Marginalintäkten. Hörspel” (2020)
  • ”Ringa hem” (2022)
  • ”Omsorgslabyrinten” (2023)

Priser och utmärkelser:

  • Borås tidnings debutantpris för diktsamlingen ”Sond” (2005)
  • Katapultpriset för ”Sond” (2005)
  • Mare Kandre-priset (2008)
  • Kallebergerstipendiet (2009)
  • Sveriges Radios Lyrikpris (2010)
  • Anna Sjöstedts resestipendium (2011)
  • Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris (2014)
  • Erik Lindegren-priset (2015)
  • Gerard Bonniers lyrikpris för ”Ma” (2015)
  • Doblougska priset (2018)
  • Rausingpriset (2022)

Dessa listor ger en översikt över Börjels framstående karriär som poet och de erkännanden hon har fått för sitt arbete.

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *