Iman Mohammed

Iman Mohammed är född 1987. Hon har gått på Biskops Arnös författarskola och Litterär gestaltning i Göteborg. Hon debuterade i antologin Blå Blixt (2013) och har sedan dess publicerats i flera antologier och tidskrifter. 2017 gavs diktsviten Fermata ut, om vilken Sydsvenskan skrev att det var ”en stark liten bok, där samspelet mellan den exklusiva formen och de täta och precisa diktraderna känns helgjutet som en skulptur”. Hennes första diktsamling Bakom trädet ryggar (2018) går att läsa som en enda lång minnesdikt utifrån en logik eller en ordning som är drömmens.

Senast aktuell med Aureola (2019), utgiven av Anti Förlag, en 22 sidor lång dikt om blicken och seendet, våldet och minnet.

 

Foto: Sara Mac Key

Alla dikter av Iman Mohammed

Om inspelningen

”Ur Bakom trädet ryggar” från Bakom trädet ryggar av Iman Mohammed. Släppt: 2018. Spår 1.

Aureola

Iman Mohammeds nya dikt heter Aureola, det är hennes tredje titel i bokform och den sjätte titeln i förlaget Antis lilla serie. Aureola är det sista ordet i Bakom trädet ryggar. Aureola är fysiskt och symboliskt, en markering av helighet, en ljusmantel omkring en elektrisk gnista.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”1. Det blå berget är tungt…” från Aureola av Iman Mohammed. Släppt: 2019. Spår 1. Genre: Poesi.

Bakom trädet ryggar

Hur ser ett minne ut? Hur arbetar ett minne? Vad är det dikten minns? Den minns barndom, den minns flykt. Den minns glömska som strategi. Den minns omvägarna till skolan. Den minns våldets omgestaltningar. Att det kollektiva minnet är kort trots insatser för att minnas. Den minns jaget i oändligheten.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Ur Bakom trädet ryggar” från Bakom trädet ryggar av Iman Mohammed. Släppt: 2018. Spår 1.