Ingela Strandberg

Ingela Strandberg, född 1944, har gett ut en rad böcker sedan debuten för 40 år sedan, huvudsakligen poesi. Hennes dikter rör sig i det egna landskapet i Grimeton i Halland där hon också är född och uppvuxen.

Utöver författandet arbetar Strandberg även mycket med musik och har släppt musikalbumet Låt dom aldrig ta dig (2000). Hon har även skrivit ett drama, TV-pjäsen Blank päls och starka tassar (1993), och utkommit med en diktsamling i Frankrike, Le Royaume des bois d`élans (1999), och en urvalssamling på Marick Press i USA, I Dreamt About Sam Shepard Last Night (2014).

Priser och utmärkelser:

Bellmanpriset, 2014
Doblougska priset av Svenska Akademien 2009
Dan Andersson-priset, 1986
Hallands akademis pris, 2008
Werner Aspenström-priset, 2017

 

Foto: Sara Mac Key

Alla dikter av Ingela Strandberg

Om inspelningen

”Kopparodlan” från Att snara en fagel av Ingela Strandberg. Släppt: 2018. Spår 1.

Att snara en fågel

Frihet, frihet dunkar pulsen i de två diktsviter som utgör Att snara en fågel. I den första sviten försöker diktjaget att lära sig ödlans specialitet: att spela död för att undgå faror. Överfört till mänsklig synvinkel: för att komma undan omgivningens krav och konformism.

I den andra står själar på kö för att finna en kropp att uppgå i, att bli till i, att fullbordas i. Men sinnena spelar sitt spel, och snaran dras åt från konceptionen till döden.

Ingela Strandbergs dikter talar om att det finns en annan värld, en inre, osynlig värld. Kanske är det där den enda friheten finns? Kanske är varje människa som det står i en av dikterna i ett oåtkomligt varande bevarad.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Kopparodlan” från Att snara en fagel av Ingela Strandberg. Släppt: 2018. Spår 1.