Jonas Brun

Jonas Brun är född 1979 och bosatt i Stockholm. Han debuterade 2004 med romanen Den andra tiden. Omsorg är Jonas Bruns nionde bok och femte diktsamling sedan debuten. Hans senaste roman Ingen jämfört med dig toppade Dagens Nyheters kritikerlista och hans böcker har tilldelats flera priser, såsom Mare Kandres minnespris, Sveriges Radios romanpris och De Nios vinterpris.

Alla dikter av Jonas Brun

Om inspelningen

”Gestaltlagarna kan förklara en mängd fenomen” från Gestaltlagarna av Jonas Brun.

Omsorg

Omsorgen ska vara enkel.
Den ska vara pålitlig som
ett dragdjur. Den ska vara
explosiv som en vildhäst.

Omsorgen bär samhället på sina axlar, den är tätt inkilad mellan människorna, den märks i både de största och de minsta tingen och ändå är den osynlig. Omsorg är en old-school diktsamling uppbyggd av enskilda dikter med titlar, som alla visar var sin facett av omsorg. Omsorg beskriver omsorgen i vardagen, i ett vårdyrke, i radhusträdgården, på smekmånad i Venedig, på en mors demensboende. Det är en bok om omsorgen när den blomstrar, när den överraskar, när den spricker och när den bara lämnat sorg kvar.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Sådant som kräver mer omsorg än man först tror” från Omsorg av Jonas Brun. Släppt: 2020. Spår 1. Genre: Poesi.

Gestaltlagarna

”Gestaltlagarna” är ett begrepp från perceptionspsykologin som beskriver människans tendens att uppfatta mönster och se samband. I Jonas Bruns nya diktsamling ställs detta mot livets och språkets slumpmässighet. Med branta lyriska korskopplingar och citat från psykologiska fackböcker har han skrivit en komprimerad och komplex diktbok om den omöjliga längtan efter begriplighet och helhet i förlustens spår.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Gestaltlagarna kan förklara en mängd fenomen” från Gestaltlagarna av Jonas Brun.