Magnus Carlbring

Magnus Carlbring, född 1961, debuterade som författare 1985. Han har givit ut tio böcker, mestadels diktsamlingar. Hösten 2004 utkom Paul Exodus Propp, Magnus Carlbrings första roman, som är en storslagen och drastisk samtidspikaresk med undertiteln Drömmen om den största romanen i världshistorien. 2005 kom diktsamlingen Dödens lilla bok, och Hord kom 2012.

1999 belönades Magnus Carlbring med tidningen VI:s litteraturpris med motiveringen: ”Magnus Carlbring får VI:s litterära pris 1999 för sin diktsamling Sånger vid E4:ans avfart. Med stor bildfantasi och djup respekt för människan sätter hen ord på en livskänsla som kan finnas i alla stämningslägen mellan självmordet och kärleksscenen i köket och var som helst mellan en motorvägskant och en mälarstrand. Livet är stort, men det ryms i förorten.”

 

 

 

 

 

foto/copyright: Niklas Djanaieff

 

 

 

 

Alla dikter av Magnus Carlbring

Om inspelningen

”Bakgrundsbilden” från Hord av Magnus Carlbring. Släppt: 2012. Spår 9 789 187 315 008. Genre: Poesi.

Hord

Hord är en dikt, en sång om man så vill, som löper över 944 rader. Hord kan vara en monsterdikt. Hord kan också vara en bön. Här finns science fiction-surrealism, zombiefåglar, salta pinnar och orkidéer. Här avregleras barnens framtid samtidigt som vi tar lunch. Ursprunget pixeleras, samtiden mumifieras.

Hord söker en versrytm för tjugohundratalet, som samtidigt minner om något urtida. Versmåttet är hackigt men ändå stringent och monomant; det kan likna ett slags vansinne men är en medveten diktform. Ett slags stum våg, en tsunami eller en malström fylld av ordbråte och bilder. Det hänger ihop, men det är ingen ordning på sammanhanget; såsom nuet kan tyckas vara.

I dikten finns strömmar som går samman, allrahelst ett slags kärlekstema och bilder som återkommer i nya former och en metaforik som förhoppningsvis upphäver sig själv. Diktens längd begränsar läsarten: vi får tid att ta om och ta om igen. En dikt för vår tid.

Inlästa dikter

Om inspelningen

”Bakgrundsbilden” från Hord av Magnus Carlbring. Släppt: 2012. Spår 9 789 187 315 008. Genre: Poesi.