Peter Nilsson Foto: Jarmo Väyrynen

Peter Nilsson

Peter Nilsson har kallats nyenkel, lyriskt absurd och samhällskritisk, men även episk och zen. Sanningen ligger väl någonstans i och utanför allt detta.

Han debuterade skönlitterärt i bokform med diktsamlingen Jotack 2008. Är också publicerad i tidskrifter och antologier.

Peter har gjort en rad omtalade uppläsningar, ifjol bland annat på Teater Trixters SOLO-festival i Göteborg och Littfest i Umeå.

2010 fick han Dalslands Litteraturpris. Det var då Reine Dahlberg, ljudtekniker på Bokdagar i Dalsland, fällde kommentaren: ”Han har en jävla output!”

Peter Nilsson har sina rötter i Norrbotten och Södertälje, men bor sedan 90-talet med sin familj i Göteborg.

Han är även (tjänstledig) projektledare för Forum för poesi och prosa, Sveriges ledande scen för uppläst litteratur.
Läs mer på peternilssonskriver.se

Copyright/foto: Jarmo Väyrynen
Copyright/foto startsida: Olof Näslund

Alla dikter av Peter Nilsson

Jotack

Jotack

Peter Nilsson skriver i sitt porträtt i Svensk Bokhandel våren 2008: ”Alltihop: splittring, längtan, hopp, glädje och disharmoni sipprar ut, rörs om och bryggs till dikt.”

Med utgångspunkt i en tekopp, en kornknarr eller en svältkatastrof tar han sig an livet på jorden och människans strävan och ävlan, inte minst tillkortakommandena.

Ett urval av hans dikter finns samlade i grafiskt fint utformade Jotack (Bokförlaget Mormor). Recensioner på peternilssonskriver.se

Här på Podpoesi läser Peter sina texter till Christian Jormins improvisationer på flygel, ett färskt samarbete som hade premiär inför publik 19 april 2012, på Café Hängmattan i Göteborg.